[...] siłowy, a później 15-25 minut interwałów, tylko raczej nie w formie biegania. Interwały wysokointensywne mogą wymagać tygodni, a nawet miesięcy adaptacji. Ten trening nie jest dla każdego, gdyż powoduje duży dyskomfort fizyczny lub wręcz ból. Rośnie stężenie mleczanów we krwi, zmienia się pH, jony wodoru są buforowane za pomocą wodorowęglanów, [...]
Aktualizacja: 22 kwietnia 2021 Odżywka białkowa jest stałym elementem diety sportowca, który ze względu na zwiększoną aktywność fizyczną, potrzebuje więcej protein w diecie. Niezależnie od tego, jaki sport uprawiamy, trening generuje większe zapotrzebowanie na białko. Śmiało można napisać, że koncentrat białek serwatkowych jest białkiem wysokiej [...]
[...] rozmaite kursy, studiują dietetykę lub kierunki związane z ochroną zdrowia, trenują na siłowni, biegają itd., wybory żywieniowe większości populacji są zastraszające. Skoro jest tak źle, czemu dane produkty są w sklepach? Dlaczego nie zakaże się produkcji podobnych wyrobów? Wyobrażasz sobie, jaki podniósłby się krzyk, gdyby ze sklepów zniknęły [...]
[...] o normalnej glikemii oraz u tych, mających problemy z poziomem glukozy na czczo czy insulinoopornością. Po treningu siłowym - ma to uzasadnienie, jeśli celem nadrzędnym jest redukcja tkanki tłuszczowej. Jeśli priorytet to masa, siła lub moc – nie należy łączyć aerobów z treningiem siłowym. Jeśli już musisz biegać w jeden dzień z siłownią – [...]
[...] z uruchomioną aplikacją sprawdzającą skład produktu. Wystarczy odrobina zdrowego rozsądku i wiedza na temat tego, czego się wystrzegać. Jeśli pierwszym składnikiem produktu jest cukier, syrop glukozowo-fruktozowy lub jeśli rozmaitych cukrów (glukoza, fruktoza, sacharoza, maltoza, galaktoza, laktoza) jest po prostu za dużo w 100 g, to zostaw taką [...]
[...] do wyznaczenia nowych celów i skoncentrowania się na zdrowiu oraz dobrej kondycji. Wiele z nich obejmuje zmiany wizualne, a jednym z najczęściej powtarzanych postanowień nie jest tylko utrata kilogramów, lecz zdrowe i estetyczne zwiększenie masy ciała. Wiele kobiet pragnie osiągnąć sylwetkę, która jest zarówno zgrabna, jak i wysportowana, jednak [...]
[...] mają problem z opornością insulinową, słabą kontrolą glikemii (hiperglikemią), względnym niedoborem insuliny (jej nieefektywnością). W cukrzycy typu I „produkcja” insuliny jest zniesiona, gdyż organizm poprzez autoagresję niszczy komórki beta w trzustce. W cukrzycy typu II początkowo obserwuje się nadmierną produkcję insuliny, co też sprzyja [...]
[...] pojawiających się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej. Ze względów praktycznych na energię pochodzącą z protein trzeba patrzeć z dużym dystansem, ponieważ białko nie jest materiałem energetycznym, tylko budulcowym. Rozbudowana muskulatura „pali” tłuszcz całą dobę, dlatego w czasie redukcji należy stosować podaż rzędu 2 g protein na kg [...]
[...] ibuprofen i inne środki przeciwzapalne, paracetamol, hormon wzrostu, alkohol, niezdrowa dieta i restrykcje płynów. Najmniej realnym źródłem problemów z nerkami czy wątrobą jest białko serwatkowe. Inaczej jest, jeśli ktoś ma silnie zniszczone nerki - wtedy zalecana jest ograniczona podaż protein np. do poziomu 0,8 – 1,1 g na kilogram masy ciała. [...]
[...] wykazuje funkcje budulcowe, regeneracyjne, wspomagające odnowę tkanek mięśniowych, jak i całego układu nerwowego. Niezbędnym zadaniem, jaki powinna wykonać osoba trenująca, jest wyznaczenie ilości białka, jaką powinna spożywać w ciągu dnia. Co więcej, białko zawarte w diecie, powinno pochodzić ze zróżnicowanych źródeł pokarmowych, tak aby [...]
Budowanie masy mięśniowej jest to proces złożony. Wymaga on od nas dopracowania kilku mechanizmów, które będą odpowiadały za powodzenie naszego treningowego celu. Przede wszystkim, jeżeli celem jest masa, nasz trening siłowy powinien być ukierunkowany tak, aby wspomagać jej budowę. Skąd powinniśmy czerpać białka? Oprócz wcześniej wymienionych [...]
Wykorzystanie odżywki białkowej w suplementacji sportowej jest zjawiskiem dość powszechnym. Osoby trenujące korzystają z tego typu udogodnienia żywieniowego, aby nie tylko nieco ułatwić sobie utrzymywanie diety, ale i dać sobie pewną przewagę w najbardziej newralgicznych okresach dnia treningowego, czyli okresu okołotreningowego. Zazwyczaj osoby [...]
Budowanie masy mięśniowej jest procesem złożonym, który wymaga szereg działań dietetycznych, ale i nie tylko. Wiadomym czynnikiem jest odpowiednia dieta, która koniecznie musi być zasobna w proteiny. Jednak oprócz samych białek ważne jest również to, jak trenujesz oraz ile czasu spędzasz na odpoczynku i regeneracji. Ile koncentratu białka na [...]
[...] Bardzo dobrym (i bezpiecznym) źródłem protein są białka serwatkowe (WPC, WPH, WPI) oraz białka kazeinowe. Podsumowanie Białko pełni kluczową rolę w diecie kulturysty. Nie jest ważniejsze od węglowodanów i tłuszczów, niemniej jego rola jest nie do przecenienia. Ile go potrzebujesz? Na to pytanie nie ma wspólnej odpowiedzi. Zależy, jak często [...]
Naukowcy często sprawdzają, jak suplementacja różnorakich środków wpłynie na RER oraz utlenianie kwasów tłuszczowych. Nie powinno to dziwić, gdyż celem większości ludzi jest pozbycie się zasobów tkanki tłuszczowej, co ma wpływ na długość życia, zapadalność na cukrzycę, nowotwory, pojawienie się zespołu metabolicznego, tolerancję glukozy, ciśnienie [...]
Suplementacja sportowa jest elementem diety, który obecnie jest dość mocno rozbudowany. Sportowcy bowiem korzystają z wszelkich form wsparcia diety, które to będą przekładać się na jej efektywność. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dodatkowo uzupełniana jest celnie dobraną suplementacją, pozwala na zdobycie znacznej przewagi, w porównaniu do [...]
[...] się z wieloma rodzajami nowotworów o osób otyłych bardzo często występują podwyższone stężenia glukozy i insuliny, co prowadzi do zespołu metabolicznego i cukrzycy, cukrzyca jest związana z występowaniem wielu rodzajów nowotworów duża podaż glukozy zwiększa stan zapalny, a istnieje duże prawdopodobieństwo, iż ma on związek z rozwojem nowotworów [...]
Kolagen jest powszechnie występującym białkiem należącym do białek włókienkowych. Stanowi 25% masy protein w organizmie człowieka. Inne ważne białka z tej grupy to keratyna (nie mylić z energetycznym związkiem i suplementem diety o nazwie kreatyna) oraz miozyna. Miozyna jest białkiem umożliwiającym skurcz mięśni szkieletowych, a więc jest [...]
[...] strategii planowania diety. Oznacza to, że wysiłek, jaki podejmujemy na siłowni, będzie skutecznie podnosił zapotrzebowanie na białko. Układając więc jadłospis, konieczne jest nie tylko uwzględnienie wydatku energetycznego poniesionego na trening, ale i zwiększonej ilości protein. Kupując białko, uwagę zwrócić należy na to, czy otrzymujemy [...]
[...] argininę oraz preparaty odżywcze typu białko, BCAA czy aminokwasy. Jednak, jeśli zapytamy część z nich bez jakiego produktu nie wyobrażają sobie treningów, odpowiadają, że jest to białko. Białko jest elementem diety, który nie tylko pozwala na jej uzupełnienie. Ile białka potrzebujemy? Dlaczego trenując na siłowni potrzebuje więcej białka? [...]